Wigilia oraz następujące po niej dwa świąteczne dni to czas zazwyczaj spędzany w rodzinnym gronie. Przygotowujemy się do niego także kulinarnie – na stołach pojawiają się potrawy szykowane raz do roku, właśnie teraz. To czas próby dla… naszych żołądków! Oto kilka zaleceń przygotowanych przez dietetyka Rehasport Annę-Marię Borucką, które pozwolą zminimalizować ryzyko przejedzenia, a co za tym idzie dodania paru kilogramów, a często też i powodu gorszego samopoczucia.
Po pierwsze: zamiast słodkich napojów między posiłkami wybieraj tylko wodę mineralną.
Po drugie: Na 30 minut przed każdym posiłkiem wypij przynajmniej 300 ml wody niegazowanej, najlepiej powoli i małymi łykami. Przekonasz się, że jedzenie nadal będzie smakowało, ale uczucie sytości przyjdzie znacznie szybciej.
Po trzecie: Jeżeli przygotowujesz sałatki, zamiast majonezu dodaj naturalny jogurt. Jeśli boisz się ryzyka, spróbuj użyć majonez i jogurt w proporcji 50:50. Nadal będzie smakowało!
Po czwarte: Po zjedzeniu posiłku postaraj się zachować trzygodzinny odstęp przed spożyciem kolejnego.
Po piąte: Zachowaj rozsądek przy jedzeniu. I pamiętaj, aby ostatni posiłek spożyć na trzy godziny przed spaniem. Jeśli to możliwe, postaraj się, aby był on lekkostrawny i niskokaloryczny.
Zdrowych i… smacznych Wesołych Świąt!